På vår sida "Frågor & svar" hittar du tydliga svar på vanliga frågor om takbyten, säkerhet, materialval och arbetsprocesser. Vi går igenom vilka garantier vi erbjuder, hur du kan känna dig trygg med att arbetet utförs korrekt, samt när det är bäst att byta tak. Här får du också information om bygglov, takets livslängd, och varför det kan vara smart att installera solceller samtidigt som taket byts. Dessutom beskriver vi våra olika takmaterial och förklarar stegen i vår arbetsprocess. Vi erbjuder även finansieringslösningar och information om hur du kan använda ROT-avdrag.
För oss är din trygghet högsta prioritet, även efter att ditt tak är färdigställt. Därför erbjuder vi en av marknadens främsta garantier. Genom vårt samarbete med Monier, en ledande leverantör av material, kan vi garantera 15 års skydd för både arbete och material. Läs mer om våra garantier och få den trygghet du förtjänar.
.....
Det finns primärt tre parametrar du som beställare bör ha koll på innan du anlitar ett företag för takbyte. Det första är att kontrollera att företaget har genomfört takbyten tidigare med lyckat resultat. Det kan man exempelvis göra genom att titta på omdömen samt få bekräftat att personalen är utbildad. Det andra är att skriva ett faktiskt avtal om arbetet som ska göras och till vilken kostnad, inte bara acceptera en offert över mail. Det sista är att säkerställa att du kommer få all nödvändig dokumentation och garantier efter färdigställt arbete. Det är en trygghet om olyckan skulle vara framme.
Många föredrar att byta sitt tak under våren eller sommaren då vädret vanligtvis är mer stabilt. Men faktum är att det går lika bra att byta tak även under höst och vinter, så länge det inte snöar eller regnar. Det kan rentav vara fördelaktigt då du slipper material och ställning på din tomt under fina dagar du vill vara ute i trädgården. Dessutom kan du ha mer förhandlingsmöjligheter under takbranschens lågsäsong.
Vi på Dalarnas Takmontage genomför takbyten året om!
Bygglov behövs vanligtvis om du ändrar takets utseende, höjd eller material. Annars krävs det sällan bygglov för att byta ut taket i samma stil och material.
Vår personal hjälper dig gärna med frågor kring bygglov.
Ja, det är absolut möjligt att byta tak själv om man har rätt kunskap, utrustning och hjälp från vänner eller familj. Många anser dock att det är ett krävande arbete och väljer att anlita professionella takläggare för att säkerställa att arbetet blir utfört korrekt och med garantier.
Ett takbyte behövs vanligtvis genomföras när ett tak uppnår en ålder på 40-50 år, beroende på takmaterial och väderförhållanden. Material som lertegel har i sig en livslängd på över 100 år, men det är istället undertak och andra delar som behöver bytas ut.
Inträffar skador som gör att taket läcker, bör man genomföra ett takbyte snarast.
Tecken på slitage, som sprickor, läckor, eller missfärgningar, indikerar att det kan vara dags att byta taket. Att själv genomföra regelbundna inspektioner av sitt tak, ca 1-2 gånger per år, hjälper att upptäcka behovet av takbyte i tid.
Om du önskar kan vi på Dalarnas Takmontage komma ut på en kostnadsfri inspektion.
Ja, tak kan renoveras för att förlänga dess livslängd, exempelvis genom att byta ut skadade takpannor eller applicera skyddande beläggningar. Detta är dock bara effektivt om takets grundstruktur fortfarande är i gott skick.
Livslängden varierar beroende på material, men tegel- och plåttak kan hålla i 50 år eller mer, medan papptak oftast håller i cirka 20-30 år.
Det är fördelaktigt att installera solceller vid ett takbyte eftersom både taket och solcellsanläggningen får lång hållbarhet, samt att installationen blir smidigare och du spar ner på arbetskostnaden. Dessutom undviker du framtida kostnader och arbete med att ta bort och återinstallera solceller om taket senare behöver bytas.
Vi har ett nära samarbete med Monier, ett av Sveriges ledande företag inom takmaterial. Vi är dock inte begränsade till Monier utan samarbetar även med flera andra leverantörer, så att du som kund ska få bästa lösningen efter dina önskemål.
Vi kan genomföra takbyten med lertegel, betong, ytpapp och plåttak. För just plåttak har vi egna plåtslagare för att säkerställa korrekt arbete. Vi kan även hjälpa till att installera solpaneler i samband med ett takbyte.
De vanligaste takmodellerna i Sverige är sargtak, pulpettak, valmat tak, mansard tak och sadeltak. Vi har erfarenhet och kunskap att genomföra korrekta takbyten oavsett hur ditt tak är utformat.
Tvålagersteckning innebär att man lägger två lager takpapp, vilket ger ett extra skydd mot vatten och slitage. Metoden används vanligtvis för ytpapp- och plåttak för att skapa en mer hållbar och säker täckning. Läs mer i vår artikel vad innebär tvåstegsteckning.
Underbeslag är en tätning under takpannor, vanligtvis runt skorstenar och andra genomföringar, som skyddar mot läckage. Det hjälper till att hålla vatten och fukt borta från takets inre delar. Läs mer i vår artikel vad är underbeslag.
Ett takbyte med lertegel innebär att gamla tegelpannor tas bort, tätskiktet förnyas och nya tegelpannor läggs på plats. Pannorna måste läggas korrekt för att förhindra vatteninträngning och skador. Läs mer i vår guide till lertegel.
Vid byte med betongpannor tas de gamla pannorna bort, tätskiktet byts ut, och nya betongpannor läggs på plats. Betongpannor är tyngre och kräver ofta en stark takstomme. Läs mer i vår guide till betongpannor.
Ett takbyte med ytpapp innebär att man tar bort den gamla pappen, applicerar nytt tätskikt och sedan två lager ytpapp för extra skydd. Ytpapp är vanligt på låglutande tak där pannor inte passar. Läs mer i vår guide till ytpapp.
Vid ett plåttaksbyte tas det gamla takmaterialet bort, och ett nytt tätskikt samt plåtplattor installeras. Takplåten fästs noggrant för att stå emot vind och väder. Läs mer i vår guide till plåttak.
....
Kostnadsfritt hembesök
Vi besöker dig för att diskutera dina behov och undersöker hur solpanelerna bäst kan placeras för maximal effekt.
Offert och avtal
Du får en tydligt specificerad offert. Om du godkänner den skriver vi ett avtal för trygghet och tydlighet.
Projektledning
En projektledare ser över placering och skickar in en föranmälan. Vi bokar elektriker, ställning och material för installation.
Installation
Våra montörer installerar anläggningen enligt överenskommelse, vanligtvis inom 4-5 veckor. Elektrikern kopplar anläggningen inom fem dagar efter installation.
Dokumentation och garantier
Du får dokumentation, garantier och produktblad med viktig skötselinformation.
Slutkontroll
Vi gör en sista genomgång och färdiganmäler anläggningen.
Vanligtvis tar det cirka två veckor att lägga om taket på en normalstor villa. Tiden kan dock variera beroende på faktorer som takets storlek och val av material. Även antalet vinklar, vrår och en brant taklutning kan påverka hur lång tid arbetet tar.
....
Se till att området runt huset är fritt från hinder och meddela eventuella särskilda önskemål vad gäller tider och logistik. Under arbetet kan du också behöva förbereda tillfällig åtkomst till el och vatten för takläggarna.
Ja, vi erbjuder ett flexibelt sätt att dela upp din betalning i samarbete med Wasa Kredit, som är en del av Länsförsäkringsgruppen. Med delbetalning kan du välja att betala ett mindre belopp varje månad istället för hela summan på en gång. En sedvanlig kreditbedömning görs vid ansökan om delbetalning eller lån. Läs mer under finansiering.
...
Om du som privatperson är berättigad ROT-avdrag för ditt takbyte, samt tillhandahåller oss dina personuppgifter, ser vi till att dra av det på din faktura. Läs mer om ROT-avdraget
Du är varmt välkommen att boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.