Dalarnas Takmontage guide till ytpapp

Takmaterial
Ytpapp
No items found.

Takpapp används normalt som fuktskydd på tak så att innertaket inte släpper igenom fukt in i fastigheten. Man kan dock använda takpapp som yttertak också men då en tjockare variant av takpapp som kallas för ytpapp eller asfaltsmatta.

Papp har en bra tätningsförmåga och en bra hållbarhet. Denna takbeklädnad är vanligt att lägga på tak där andra takbeläggningar inte fungerar som exempelvis på platta tak eller på tak som har en takkonstruktion som inte klarar av tyngden av takpannor. Ytpapp är också en vanlig takbeklädnad på mindre byggnader som exempelvis en friggebod, ett förråd, ett garage eller en carport. Att lägga tak med takpapp går fort och är även relativt billigt, jämfört med exempelvis takpannor.

Vi på Dalarnas Takmontage har takläggare i Dalarna som kan hjälpa dig med din takomläggning, oavsett om du ska lägga ytpapp, tegeltak, betongtak eller plåttak. Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig med ditt takprojekt eller begär en offert för din takomläggning.

Guide till ytpapp

Ytpapp passar utmärkt på mindre byggnader som exempelvis små, fristående byggnader på tomten, men är också vanlig på villor och sommarstugor. Beklädnaden används också på platta tak, där man inte kan lägga takpannor eller plåt. Även på stora fastighetskomplex med tusentals kvadratmeter takyta kan det vara lämpligt att använda asfaltsmatta om taket är platt, vilket gör att ytpapp inte på något sätt är begränsat för små fastigheter.

Ytpapp är en tålig takbeklädnad som har ett ytskikt som är väderbeständigt, har en bra hållfasthet och är tätslutande. Dessutom är livslängden relativt bra idag.

Du kan boka ett kostnadsfritt hembesök där vi kan komma ut till din fastighet för att inspektera ditt tak, lämna råd och ge dig en offert med ett konkurrenskraftigt pris för din takomläggning, utan köpkrav.

Ytpappens utförande och egenskaper

Takpapp har använts som tätskikt för tak sedan slutet på 1700-talet då den tillverkades med hjälp av tjära. Det var först i slutet på 1800-talet som man övergick till att använda asfalt vid tillverkningen, vilket man använder än idag. Ytpapp är lite tjockare är vanligt takpapp och tillverkas oftast av en glasfibermatta eller en polyesterfilt som dränks i asfalt och som sedan får ett ytskikt med skiffer som gör pappen väderbeständig.

Ytpapp finns vanligtvis i två färger, svart eller mörkgrå och kan fästas antingen med förlimmade remsor eller så svetsas den tät. Den står sig bra mot UV-strålar och mot väder och vind, under förutsättning att läggningen av mattan är utförd på ett korrekt sätt.

Du bör alltid använda dig av takpapp av god kvalité och inte glömma bort att underhålla ytskiktet så att mattan får en längre livslängd.

Specifikation ytpapp

Vikt per kvm: cirka 5 kilo, beroende på produkt

Format/typ: kraftigt takpapp, armerad asfaltsmatta

Färger: vanligast svart eller mörkgrå

Minsta taklutning: 3 grader men fungerar också på platta tak

Livslängd: cirka 30 år

Montering av ytpapp - vår arbetsprocess

När du ska lägga nytt tak och använda ytpapp kan du vända dig till oss på Dalarnas Takmontage som är specialister på takomläggningar. Det är viktigt att arbetet utförs noggrant och på rätt sätt så att takbeklädnaden får de bästa förutsättningarna för att erhålla en lång livslängd.

När vi gör en takomläggning och ska lägga ny beklädnad bestående av takpapp börjar vi med att riva bort det gamla takmaterialet, avlägsnar underlagspappen och trästommar. Byggavfallet transporterar vi bort för återvinning enligt kommunens riktlinjer.

Vi gör därefter en undersökning av taket så att det inte finns fuktskador som kan påverka takets hållbarhet eller leda till att det utvecklas mögel. Därefter lägger vi nytt takpapp, så kallat underlagspapp och tätskikt och lägger sedan ytpapp ovanpå takpappen. Vi kan fästa asfaltsmattan på två olika sätt, beroende på vilka förutsättningar som gäller. Antingen limmar vi skarvarna eller så svetsar vi skarvarna så att yttertaksbeläggningen blir helt tät.

När allt är klart kommer vi hem till dig för en kontroll och lämnar även garantier och dokumentation för arbetet.

För- och nackdelar med ytpapp

Fördelar

  • Ytpapp är billigare än de flesta andra takbeklädnaderna
  • Går att använda på platta tak och tak med svag lutning
  • Går snabbt och enkelt att lägga på tak
  • Tål både solbestrålning, vind och regn bra

Nackdelar

  • Kräver underhåll så att det inte blir gropar som samlar vatten
  • Kort livslängd, vanligtvis 20-30 år

  • Är inte lika estetiskt attraktivt som ett tegeltak eller ett plåttak med bandtäckning

Takpapp används normalt som fuktskydd på tak så att innertaket inte släpper igenom fukt in i fastigheten.
Läs vidare här
Vart utfördes takläggningen?

Material relaterat till artikeln

No items found.

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Du är varmt välkommen att ​​​​​​​boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.

Helt kostnadsfritt
Inget köpkrav
Tack! Vi återkopplar så fort vi kan!
Felmeddelande
Oj, något gick fel!

Senaste artiklarna