Vilken taktyp är du ute efter?

Takbyte
No items found.

Är det dags att lägga om ditt tak kanske du vill välja en annan typ av takmaterial vid din takläggning. Det kan finnas flera skäl till att byta taktyp som exempelvis att ditt tak inte längre klarar av tyngden från takpannor eller att du vill lägga ett tak som bättre matchar husets karaktär.

Välja taktyp

När man ska lägga om sitt tak är det vanligast att man lägger om taket med samma taktyp som tidigare. Detta då det oftast är det smidigaste alternativet, samtidigt som taket ofta passar bra ihop med husets övriga utseende. Om man ändå vill byta taktyp så finns det flera olika takmaterial att välja mellan som har olika egenskaper. Här kan du läsa mer om några av de vanligaste sorterna.

Betongpannor

Betongpannor har ett utseende som är snarlikt de klassiska tegelpannorna, men kostar betydligt mindre. Det gör att betongpannor är ett vanligt takmaterial i samband vid nybyggnationer.

Betongpannor finns i flera olika kulörer och storlekar. Livslängden för betongpannor är cirka 30 – 40 år, under förutsättning att de underhålls löpande.

Tegelpannor

De klassiska lertegelpannorna är fortfarande mycket populära och har man väl lagt tegelpannor på sitt tak så vill man inte gärna byta till något annat takmaterial. Till skillnad mot andra takmaterial så är lertegel tillverkade i naturmaterial vilket gör att de blir vackrare med åren.

Med en livslängd på upp till 100 år så går det i vissa fall att lägga om sitt tak med samma takpannor, vilket gör att man sänker sina kostnader för en takomläggning. En annan fördel med tegelpannor är att dessa inte kräver något annat underhåll än taktvätt.

Bandplåt med dubbelfalsning

Om man vill få ett klassiskt utseende på sitt plåttak kan man välja att lägga bandplåt med dubbelfalsning. Det innebär att man får snygga rader med plåt från taknocken ned till takavslutet. En fördel med detta är att det blir minimalt med skarvar vilket gör att bandplåt fungerar utmärkt att lägga på tak med en taklutning ned till 6 grader.

Bandplåt finns i olika material som exempelvis stålplåt, aluminium, zinkplåt och koppar och kan därmed läggas på alla typer av tak från villor till kyrktorn och herrgårdar. Stålplåt och aluminium har en livslängd på upp till 50 år medan zinkplåt och koppar har en livslängd på upp till 100 år. Dock kräver alla typer av plåttak underhåll för att de ska hålla hela sin livslängd.

Profilerad takplåt

På senare år har det blivit populärt att lägga profilerad plåt vilket består av skivor med olika strukturer. Det innebär att man får större valfrihet då man ska välja den taktyp som passar sin fastighet bäst. Profilerad plåt behöver också underhållas löpande genom att taket tvättas, skrapas och målas för att det ska hålla hela sin livslängd, vilket är cirka 30 – 40 år.

Ytpapp/papptak

Ytpapp används vanligtvis på minde byggnader som förråd eller garage eller riktigt stora byggnader som gallerior, större bostadshus och industrilokaler. Idag är det dock många som väljer att lägga ytpapp på sina villor, vilket till stor del beror på att det är ett billigt takmaterial som går snabbt att lägga. Ytpapp är dessutom det enda takmaterial som kan läggas på platta tak.

Vi kan hjälpa dig med byte av taktyp

Vill du få hjälp med att välja rätt taktyp vid din takomläggning kan du vända dig till oss på Dalarnas Takmontage som har takläggare som är proffs på alla typer av tak. Du är välkommen att kontakta oss för konsultation eller för att boka ett kostnadsfritt hembesök så vi kan inspektera ditt tak och därefter överlämna en prisvärd offert.

Att lägga om sitt tak är ett tungt och tidskrävande arbete som kräver stor noggrannhet och därför bör man anlita professionella takläggare som utför takbytet. Då kan man även få hjälp att välja det bästa takmaterialet om man planerar att byta taktyp. Läs om olika taktyper här.
Läs vidare här
Vart utfördes takläggningen?

Material relaterat till artikeln

No items found.

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Du är varmt välkommen att ​​​​​​​boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.

Helt kostnadsfritt
Inget köpkrav
Tack! Vi återkopplar så fort vi kan!
Felmeddelande
Oj, något gick fel!

Senaste artiklarna