10 vanligaste frågorna inför ett takbyte

Takbyte
No items found.

Taket är en av fastighetens viktigaste byggnadsdelar då det ser till att skydda de boende från väder och vind. Att genomföra ett takbyte är ofta ett kostsamt projekt och därför är det viktigt att det utförs korrekt så man får ut det mesta av sin investering.

När du planerar att genomföra en takomläggning är du välkommen att vända dig till oss på Dalarnas Takmontage som är specialister på alla typer av tak. Vi kan hjälpa dig genom hela projektet, från projektering, att välja takmaterial och inköp till en professionell montering.

Här nedan har våra skickliga takläggare sammanställt svar på de 10 vanligaste frågorna inför ett takbyte.

De vanligaste frågorna inför ett takbyte

När är bästa årstiden för ett takbyte?

Det finns egentligen ingen årstid som är bättre än någon annan då man ska lägga om sitt tak utan det går att utföra ett takbyte året om, även på vintern. Dock bör man undvika att lägga om taket under perioder med mycket nederbörd eller då det är mycket varmt ute.

Hur lång tid tar ett takbyte?

Normalt tar det cirka 2 veckor att lägga om taket på en normalstor villa. Dock finns det flera olika faktorer som kan påverka tiden, bland annat hur stort taket är och vilket takmaterial som ska läggas. Andra saker som också påverkar tiden är om taket har många vinklar och vrån och om taket har en kraftig taklutning.

Kan man byta tak själv?

Det finns ingenting som hindrar en fastighetsägare att lägga om sitt tak själv. Dock är det viktigt att man tänker på taksäkerhet, att använda godkänt material och att arbetet utförs enligt gällande branschregler för maximal livslängd. När man anlitar oss på Dalarnas Takmontage utförs arbetet av utbildade och erfarna takläggare som även är utbildade inom taksäkerhet. Det borgar för att arbetet utförs snabbt, säkert och med högsta kvalitet. Dessutom är alla våra takläggare försäkrade, samtidigt som vi ger trygga garantier på vårt arbete.

Hur ofta behöver man utföra ett takbyte?

Normalt bör man genomföra ett takbyte då taket har uppnått en ålder på 40 år, om det inte innan dess inträffat skador som gör att det läcker in vatten. Då bör man istället planera in en takomläggning snarast innan de uppstår kostsamma fuktskador inne i fastigheten.

Hur vet man att det är dags att göra ett takbyte?

Om taket läcker in vatten, det finns fukt och/eller mögel på vinden, då takläkten har fått röta eller då takmaterialet är slitet bör man genomföra en takomläggning. Enklast är att inspektera sitt tak varje år för att kontrollera om det finns skador som kan påverka takets täthet. Man kan också inspektera vinden för att se om det finns fukt eller mögel, vilket är ett tecken på att det är dags att byta tak.

Kan man renovera ett tak?

Om taket inte har uppnått sin förväntade livslängd och fortfarande har ett tätskikt som håller tätt går det att förlänga takets livslängd. Exempelvis kan man tvätta, skrapa och måla om sitt tak så taket får ett nytt ytskikt som skyddar taket mot väder och vind. Framförallt behöver betongpannor och takplåt underhållas löpande så att de klarar av att uppnå sin förväntade livslängd.

Kan mossa och alger skada taket?

Ja, mossa suger åt sig massor vatten och fukt vilket kan leda till att ett plåttak får rostskador. Dessutom kan rötter tränga sig in i takpannornas porer vilket gör att de lättare kan utsättas för frostsprängning eller att fukt tränger in så takpannorna vittrar sönder. Om taket har utsatt för mossa, alger eller lavar bör man genomföra en taktvätt och en anti-algbehandling för att få bort alla skadliga påväxter.

Hur lång livslängd har lertegelpannor?

Om man har lagt taket med lertegelpannor av hög kvalitet har takpannorna en livslängd på upp till 100 år. Faktum är att man ofta brukar säga att om takpannorna har hållit 100 år så håller de sannolikt ytterligare 100 år. Då takpannor dessutom blir vackrare med åren så är det många som väljer att lägga om taket med samma takpannor, vilket minskar kostnaden vid en takomläggning.

Behöver man lägga nytt tätskikt vid takbyte?

Ja, när man lägger om sitt tak behöver man också byta ut det gamla tätskiktet mot ett nytt. Detta för att ett tätskikt endast har en livslängd på mellan 25 – 30 år.

Kan man installera solceller vid ett takbyte?

Absolut, faktum är att bästa tillfället att installera solceller på sin fastighet är i samband med att man lägger om taket. Detta då solceller har en livslängd som är likvärdigt med ett tak vilket gör att man annars kommer att behöva göra om hela installationen på nytt igen, om man senare behöver byta tak. Dessutom är det kostnadseffektivt att installera solceller samtidigt som man genomför ett takbyte då personal, utrustning, material och ställning redan finns på plats.

Inför ditt takbyte

Nedan finner du några av våra artiklar som kan vara värda att läsa igenom inför att du planerar att genomföra ett takbyte på din fastighet.

Hur fungerar ett takbyte med Dalarnas Takmontage?

Dalarnas takmontage guide till att byta tak

Dalarnas Takmontage taktyper

Vad kostar en takomläggning i Dalarna?

ROT-avdrag vid takomläggning

Dalarnas Takmontages guide till solenergi

Inspiration

Kontakta oss för fri konsultation

Om du inte hittar svar på dina frågor här ovan under de vanligaste frågorna inför ett takbyte är du välkommen att kontakta oss på Dalarnas Takmontage. Då kan du få svar direkt av våra skickliga och mycket kunniga takläggare.

Du kan även boka ett kostnadsfritt hembesök så att vi kan lyssna på dina önskemål, inspektera ditt tak och därefter överlämna en offert med ett rimligt pris.

Planerar du att genomföra ett takbyte kan du vända dig till oss på Dalarnas Takmontage som har takläggare som är specialister på alla typer av tak. Vi utför takbyte och solcellsinstallation i Dalarna med omnejd. Här kan du läsa de 10 vanligaste frågorna inför ditt takbyte.
Läs vidare här
Vart utfördes takläggningen?

Material relaterat till artikeln

No items found.

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Du är varmt välkommen att ​​​​​​​boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.

Helt kostnadsfritt
Inget köpkrav
Tack! Vi återkopplar så fort vi kan!
Felmeddelande
Oj, något gick fel!

Senaste artiklarna